Kdo by nemilovat sezónní zeleninu, čerstvě utrženou ze zahrádky, ze které během chvilky vykouzlíte nejrůznější saláty nebo zeleninové směsi. Proč si je ale nezkusit zavařit? Zavařené vám vydrží i několik měsíců a hravě s nimi vytvoříte spoustu zdravých a chutných pokrmů. Vytvořit můžete řadu zeleninových variací, které máte rádi. Ať už zeleninovou směs na bramborový salát, omáčky nebo třeba do polévky. V každém obchodě sice zavařené zeleninové směsi najdeme, ale ne vždy nám jejich složením vyhovuje. Navíc jsou tyto směsi plné konzervantů a umělých sladidel. Proč tedy nakupovat tyto předražené směsi, když si můžete doma hravě připravit vlastní?
Zavařená zelenina po celý rok
Zeleninový salát nebo směs, jak už název napovídá, je variance několika druhů zeleniny s dresinkem nebo nálevem. Ty můžeme konzumovat čerstvé nebo je pro jejich delší trvanlivost zakonzervovat. Zelenina si totiž i po konzervaci uchová spoustu vitamínů a minerálů a v zimě jí jistě s radostí uvítáte. Navíc budete mít jistotu, že k vám necestovala přes půl zeměkoule a nebyla utržená ještě nezralá.
Je sice pravda, že si můžeme sezónní zeleninu dopřát po celý rok, ale i tak mnozí z nás nedají na tu zavařovanou dopustit. Hravě si můžeme zavařit směsi na základ nejrůznějších omáček, polévek a salátů. Ty pak při samotné přípravě pokrmu usnadní a urychlí práci s krájením zeleniny.
Základ do bramborového salátu
Kupované směsi sice slibují nejlepší kvalitu a čerstvou zeleninu, ale obsah sklenice nás může velmi nemile překvapit. Kousek mrkve, celeru a několik dalších neidentifikovatelných kousků, pod kterými si můžeme představit téměř cokoliv. Ve výsledku jsme si tedy domů přinesli jen předrženou octovou vodu s kousky prazvláštní zeleniny. Proč si tedy nevytvořit salát vlastní? Určitě najdete v kuchařce zajímavý recept, který můžete ozvláštnit semínky na klíčení nakliceno.cz nebo zajímavým nálevem.